GOTIKA ARHITEKTURA PDF

U crkvenom graditeljstvu: jednostavne građevine masivnih zidova. – bogata vodoravna raščlanjenost,. – kameni polukružni i bačvasti svodovi. Results 1 – 10 of Documents Similar To Gotika Arhitektura – Njemacka. Print icon print pdf. PDFskraceno od Portable Document Format) je popularni. Results 1 – 15 of 63 Download Gotika – Arhitektura Foto Skripta PREROMANIKA, ROMANIKA I 9 stu Gotika opcenito Doba kasnog srednjeg vijeka – ;13;.

Author: Nigis Akinojind
Country: Antigua & Barbuda
Language: English (Spanish)
Genre: Sex
Published (Last): 12 May 2012
Pages: 227
PDF File Size: 12.25 Mb
ePub File Size: 18.70 Mb
ISBN: 603-8-62461-701-5
Downloads: 98513
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Akinonos

Remek djelo Summa Theologica u okviru kojeg se nalaze i ” Rasprave ” Tome Akvinskog je filozofsko djelo u kojem gotikaa sumirana intelektualna aktivnost tog vremena.

Kao odgovor na arhitekturq stanje pojavljuju se novi vjerski pokreti. Ranu gotiku od Najbolji primjeri ove vrste umjetnosti su velike gotske katedrale u Sjevernoj Francuskoj.

Gotika – Wikipedia

Ovaj prokleti stil ital. Isprva stil francuskih katedralagotika se do kraja Ovaj se stil nastavio do kasnog Slikari i radnici sa dragocjenim metalima su nastavili da rade u studijima i radionicama, dok su arhitekte, skulptori i majstori fresko slikarstva bili u stalnom pokretu. Katedrale su bile dizajnirane gitika 4 nivoa: Glavni arhitektonski elementi u ovim rekonstrukcijama su bili krovovi ili svodovi u obliku prelomljenih lukova.

  INTELBRAS CORP 8000 PDF

Reims je bilo i mjesto gdje su biskupi krunisali francuske kraljeve. Franjevci su imali veliki utjecaj na gotsku umjetnost i to posebno u Italiji. Rana gotika obuhvata razdoblje U zreloj gotici dolazi do postupne dominacije skulpture u athitektura prema arhitekturi.

Kasna gotika od Kod iluminiranih rukopisa oko Pretpostavlja se da ih je Giotto di Bondone naslikao koji je bio i upravitelj arhitektonskih radova u samoj bazilici.

Oni su bili arhitktura svog vremena, ali definitivno pripadaju periodu gotske umjetnosti. Gotske skulpture iz Skulpture na gotskim vratima su prefinjenije od onih na romanesknim katedralama.

S Wikipedije, slobodne enciklopedije. A Reader’s Guideeds. Blackwell Publishing,str.

Gotska arhitektura

Pravci u zapadnoj umjetnosti. Preuzeto iz ” https: Umjetnost Arhitektura Historija umjetnosti.

Pages using ISBN magic links. Imenski prostori Stranica Razgovor. Na drugim projektima Wikimedia Commons.

arhotektura Ova stranica je posljednji put izmijenjena na datum 29 juni u Tekst je dostupan pod slobodnom licencom Autorstvo-Dijeliti pod istim uvjetima ; mogu se primijeniti i dodatni uvjeti. Commons ima datoteke na temu:

  BADIANUS MANUSCRIPT PDF