GAJENJE JABUKA PDF

Otkup voca Srbija Aldahra Rudnap sorte jabuke: greni smit, zlatni delises, ajdared, fuji, gala – sorte kruske: santa marija, viljamovka – jagode, sljive, borovnice. Predgovor Gajenje i korišćenje pojedinih vrsta solitarnih pčela za oprašivanje biljaka Tako se npr. u Japanu oprašivanje jabuka vrši gotovo isključivo njihovim. Krompir njegovo gajenje – Prinos je uslovljen zemljištem, negom i brojnim bolestima. U našim uslovima, više od 20 vrsta virusa mogu da.

Author: Zulkim Gogami
Country: Canada
Language: English (Spanish)
Genre: Literature
Published (Last): 16 November 2013
Pages: 48
PDF File Size: 5.24 Mb
ePub File Size: 6.52 Mb
ISBN: 523-5-78615-440-7
Downloads: 82785
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Tuzilkree

Nakon svega toga pravi se sistem za navodnjavanje. Sve to treba obaviti do Sadnice ne smeju biti starije od dve godine.

Pre same sadnje pregledamo sadnice da li su ok. Oni treba da su ukopani u zemlju 70 do 80 cm. Najbolje podkulture su leguminozne biljke koje gajeje okopavaju: Kao podkulture u I godini iabuka mogu gajiti: N azotP fosforK kalijumCa kalcijumMg magnezijumNedostatak azota — letorasti su slabijeg porasta i manje se obrazuju cvetni pupoljci.

Uzgoj jabuke-priručnik.pdf

Dok nedostatak dovodi do pojave crvenila vrha letorasta. Nedostatak se prvo javlja na donjim i starijim listovima letorasta. Kalijum je antagonist za usvajanje magnezijuma. Kod prihranjivanja se ide u 2 navrata. Kada u leto listovi postanu svetli dovoljna su tretiranja manganom. Za navodnjavanje se koriste: Izvodi se neposredno pred junsko opadanje plodova,ukoliko u kruni ima puno zametnutih plodova onda zalivanje treba smanjivati izostavitia ukoliko ima umereno plodova onda je zalivanje obavezno.

  FUNDAMENTALS OF COMPUTER ORGANIZATION AND DESIGN DANDAMUDI PDF

Faza vreme julskog opadanja plodova: Izvodi se u vreme obrazovanja rodnih pupoljaka i u vreme razvitka ploda jul-avgust na dana pre berbe. Svi mladari koji su izbili na cm od zemlje se izbacuju. Mladari koji su konkurencija vodilici se odstranjuju ili pinsiraju. Na skeletnim granama se formiraju sekundarne grane na 70 cm.

jwbuka Broj primarnih grana Na skeletnim granama se formiraju sekundarne grane na kojima se nalaze nosioci rodnosti. Koristi se kod jabuke na srednje bujnim podlogama MM Broj grana zavisi od sorte i uzgojnog oblika. Prvi put u toku jeseni kada se izbacuju izdanci koji su doneli rod, dok se drugi ostavljaju na 1 m izdanaka a kod kupine se ostavlja izdanka zavisno od sorte. Peteljka i peteljkino udubljenje 5.

Kod sorti za proizvodne zasade imamo jabka pod grupe: Izvorna sorta se sve manje koristi jer je zamenjuju klonovi: Greni Smit — sorta vodi poreklo iz Australije, ima intenzivno zelenu boju. Stablo je srednje bujno, sklono ogoljavanju, rod se pomera ka periferiji krune. Sorta koja ima dugu vegetaciju oko dana. Umereno je osetljiva na: Sazreva kasno od sredine do kraja oktobra.

Jonatan — sorta koja ima sitne plodove ali izuzetnog ukusa i arome. Braeburn — sorta koja ima srednje bujno stablo.

Krompir njegovo gajenje

Sazreva kasno u 3. Manlet — letnja sorta jabuke, sazreva sredinom jula. Sazreva od sredine dokraja jaguka. Sve sorte su podeljene i na: Sorte za proizvodne zasade: Moretinijeva — jedna od najboljih sorti letnjeg vremena sazrevanja kraj jula.

  BARTIMAEUS TRILOGY THE RING OF SOLOMON PDF

Pupoljci su osetljivi na niske zimske temperatutre. Dosta cenjena sorta kod nas i u svetu.

Adaptibilna na sve uslove i veoma stara. Sorta je veoma je rodna.

Podizanje voćnjaka

Zahteva redovnu rezidbu svake godine. Razvija piramidalnu krunu i sazreva krajem avgusta.

Sve tri sorte su dobre rodnosti i kasno cvetaju NS-4 naj kasnije. Novosadska rodna ima krte grane koje kad prerode lako pucaju. Burlat — sorta koja sazreva oko Sambers — samooplodna i najkrupnija sorta, gajwnje krajem juna.

Germezdorfska — stara sorta, peteljka je duga, plod je srcast. Maj krest Spring lejdi Rojal glori izrazitocrven Maja 5 dana posle redhevena Redheven rani Redheven 3. Kaldezi dana pre redhevena,svetlo crven plod, belo meso Vajnberg Fantazija Stark red gold Morisijani 51 Flumekist Sorte breskve za industrisku preradu: Jungerman Vezuvijum Andras Bebigold 5 Vilaoda.

Dom – Kuhinjica – Mrsno: Dom – Kuhinjica jauka Posno: Dom – Kuhinjica – Zimnica: